Skip to content Skip to footer

Onze helden

Rolmodellen werken: onze meiden hebben gave en diverse hoofdrollen 

In kinderboeken hebben meisjes vaak de rol van prinses, fee of ‘zus van’. Of zijn ze niet een mensenmeisje maar een meisjesdier (al te vaak een muis, konijn of poes). De meisjes hoofdrollen die kinderen voorgeschoteld krijgen zijn daarmee beperkt en geven dus beperkte voorbeelden. Inspirerende rollen als held, avonturier of mensen met gave beroepen of hobby’s zijn meestal voor jongens. De hoofdpersonen en hun rollen zijn bewust gekozen door Mo’s Daughters. Wij willen aan meisjes laten zien dat voor hen alles mogelijk is. Een rolmodel doet geloven.   

Daarom hebben wij een superheld, globetrotter, avonturier, wetenschapper en ‘eigenwijze peuter’.  

Deze rollen zijn ook gekozen omdat we weten dat ze bijdragen aan passie voor wetenschap en exacte vakken en bijdragen aan durf en risico nemen.  

Superheld Suus, ‘wetenschapper’ Cato en eigenwijze Wies: er is een duidelijk relatie tussen rolmodellen en een grotere passie voor exacte vakken (STEM – science, technology, engineering mathematics). Het is bewezen dat het al vroeg blootstellen van meisjes aan vrouwelijke rolmodellen in STEM-gerelateerde rollen leidt tot een groter zelfvertrouwen en meer STEM-gerelateerde beroepskeuzes. Meisjes wordt veel vaker verteld ‘rustig’ en ‘stil’ te zijn. Met als gevolg dat ze later ook minder snel van zich laten horen.  Dus laten we juist op jonge leeftijd meisjes stimuleren van zich laten horen, dat ze kritische vragen durven stellen en de status quo ter discussie stellen! 

Lees meer:  //news.microsoft.com/europe/features/girls-in-stem-the-importance-of-role-models/ //seejane.org/wp-content/uploads/portray-her-infographic.pdf 

Avonturier Mila en Globetrotter Maan: onderzoek toont aan dat ouders hun dochters veel vaker waarschuwen bij het (buiten) spelen dan hun zonen. Dochters worden ook vaker geholpen bij bijvoorbeeld klimmen. Als we meisjes al vanaf jonge leeftijd voorzichtigheid en angst inprenten dan zal deze angst zich later manifesteren als gelatenheid en het mijden van risico’s. Andersom – als we meisjes lekker laten klimmen en hun fysieke grenzen verleggen, vertaalt zich dat in veerkracht en lef. 

Lees meer: //www.nytimes.com/2016/02/21/opinion/sunday/why-do-we-teach-girls-that-its-cute-to-be-scared.html?_r=0 

Onze helden

Wij willen een held aan elk meisje geven. Daarom kun je kiezen uit 7 personages. De waarom-vragende Wies voor de allerkleinsten. Mila die avonturen beleeft in en rondom het huis. Globetrotter Maan die de wereld rondreist in haar dromen. De alsmaar onderzoekende Cato. En Suus die met superkrachten onrecht bestrijdt.

Wies_12_home_C

Wies

eigenwijze peuter
Superhero_Suus_turquoise_homeD

Super Suus

superheld
globetrotter_yellow_homeB

Maan

globetrotter
Pixie_4_home

Pixie

techneut
scientist_cato_blauw_homeB

Cato

wetenschapper
Noor_2-1_home

Noor

sporter

Mila

avonturier
karakter-schets

Waarom
deze helden?