Skip to content Skip to footer

Interview met Malou Cornet, oprichter Mo’s Daughters

‘Als wij meisjes en jongens al vanaf jonge leeftijd in woord, beeld en gedrag laten zien dat zij gelijkwaardig zijn, kunnen we samen bijdragen aan de o zo nodige veranderingen.’ 
Malou Cornet, oprichter Mo’s Daughters

Tot hun 6e twijfelen kinderen niet aan hun eigen kunnen. Daarna slaan zachtjes aan de twijfels toe, vooral bij meisjes. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat kinderen vanaf hun 6e eigenschappen als leiderschap en intelligentie meer aan jongens dan meisjes toeschrijven. Media, ouders en leraren spelen – vaak onbewust –een belangrijke rol in deze beeldvorming.  

‘Als je 5 of 6 bent, maak je zo ogenschijnlijk kleine keuzes die al snel uitgroeien tot grote verschillen tussen vrouwen en mannen op latere leeftijd. Deze tendens willen en kunnen we doorbreken.’ Aan het woord is Malou Cornet, oprichter van Mo’s Daughters.

Malou: ‘Al jaren wil ik iets doen om de positie van vrouwen te versterken. Volgens de wet zijn we gelijk, maar de cijfers zeggen anders. Bovendien verwacht de samenleving van ons dat we ons anders gedragen: liever, meer ingetogen. Veel vrouwen onder ons herkennen deze situaties vast wel: je zegt sorry voor iets wat jij niet veroorzaakt hebt. Je wilt je mening geven of twijfels uiten, maar verpakt de boodschap omdat je anders bang bent bitchy, te ambitieus of onbekwaam over te komen. Of je bent feitelijk slim en succesvol, maar bent er zelf toch geregeld onzeker over.  

‘Een jongen krijgt te horen: wat ben jij slim, een meisje:hard gewerkt zeg …’

Jarenlang heb ik mij afgevraagd: hoe komt dat toch? Waarom twijfelen zoveel vrouwen vaak aan hun eigen kunnen? Waarom vinden wij het nog steeds soms moeilijk om succes onszelf toe te eigenen? Wat kan ik doen om dit voor mijzelf en veel vrouwen met mij te veranderen? Het antwoord hierop vond ik op wereldreis.’ 

‘Tijdens het voorlezen verander ik regelmatig
een jongenspersonage in een meisjesnaam. Van vrienden hoorde ik dat ze hetzelfde doen.

Hoe ontstond het idee voor Mo’s Daughters? 

‘In 2017 ging ik samen met mijn man, 2 kinderen en bepakt met een krat boeken op wereldreis. ‘s Avonds lazen ik of mijn man altijd voor. In alle rust kwam ik – en mijn man trouwens net zo goed – erachter hoe frustrerend het is als meisjes in de boeken worden afgeschilderd als lief, snel bang, zoet en volgzaam en jongens juist als avontuurlijk, stoer en dapper. Dit is toch niet wat jij en ik onze kinderen mee wil geven?!  

Altijd heb ik gedacht: als ik mijn kinderen laat zien dat ik carrière maak en mijn eigen geld verdien, dan geef ik het goede voorbeeld. Maar ondertussen zijn kinderen dagelijks omringd door verhalen waarin meisjes een 2e viool spelen, van beauty, shoppen en roze houden, en leren om vooral aardig, mooi, volgzaam en bescheiden te moeten zijn. Niet alleen in boeken, ook op televisie, met speelgoed, noem maar op. Verhalen die in mijn ogen ouderwets en niet inspirerend zijn. 

‘Meisjes krijgen onbewust mee dat het normaler is dat ze op ballet, turnen of paardrijden gaan. In plaats van survivallen of proefjes doen.’ Malou over buitenschoolse activiteiten kiezen  

Toen dacht ik: dit moet toch anders kunnen, zo ingewikkeld kan dat niet zijn! Wat als we kinderen al vanaf jonge leeftijd omringen met verhalen waarin zij wél gelijkwaardig zijn en hen empoweren om te ontdekken, doen leren, groeien en bloeien? Voorleesboeken zijn daarvoor een uitstekend middel. Want jong geleerd, is oud gedaan. Zo kwam ik op het idee om verhalen uit te brengen, vrij van die suffe, ouderwetse stereotyperingen in woord, beeld en gedrag.’ 

‘Een belangrijk uitgangspunt is dat het leuke boeken zijn. Geen wijzend vingertje of activistisch, maar positief ingestoken door kinderen een andere wereld te laten zien.’ 

Wat wil je met Mo’s Daughters bereiken? 

‘We willen kinderen al vanaf jonge leeftijd laten zien dat meisjes en jongens gelijkwaardig en zichzelf mogen zijn. Hoe fantastisch zou het zijn als dit op latere leeftijd bijdraagt tot die zo nodige veranderingen! Dat het zo net zo gewoon is dat meisjes een technische studie volgen of hoogleraar zijn. Dat vrouwen hetzelfde salaris krijgen en net zo vaak managementfuncties vervullen als hun mannelijke collega’s. Dat iedere professional zichzelf kan zijn, zonder de verwachting dat zij of hij zich ‘vrouwelijker’ of ‘mannelijker’ moet gedragen. Kortom: een samenleving zonder al die belemmerende gender-stereotyperingen.’ 

Hoe pakt Mo’s Daughters het aan? 

Vanuit mijn vroegere functies in marketing & sales bij bedrijven als Procter & Gamble en Philips, heb ik geleerd om groot te denken. Om écht impact te maken, ontwikkelen we daarom 10 boeken tegelijk. Met 5 verschillende personages zodat er ook wat te kiezen valt. Ik ben van plan ieder jaar nieuwe boeken uit te brengen, in Nederland en zeker ook daarbuiten.  

Een belangrijk uitgangspunt is dat het leuke boeken zijn. Geen wijzend vingertje of activistisch, maar positief ingestoken door kinderen een andere wereld te laten zien. Avontuurlijke verhalen die meisjes én jongens aanspreken. Met 1 groot verschil: de meisjes spelen de hoofdrol, zijn slim, dapper, nieuwsgierig en lekker eigenzinnig. Als de boeken aanslaan, volgen wellicht ook andere producten zoals games, speelgoed of misschien zelfs kinderkleding. Eigenlijk alles waarmee we op grote schaal stereotypering al op jonge leeftijd kunnen doorbreken.  

Ik maak de boeken samen met een grote groep inspirerende mensen. Ik hoop dat de boeken en de boodschap erachter ook van ouder op kind, van moeder op dochter overgedragen wordt.’